Ga naar de inhoud

Wel prikken, niet kwetsen

  • door

De oprichters van het Gelria cabaret. Jan Ruiterkamp, Jan Hassink en Willen Brandenbarg. Vanaf begin jaren vijftig tot het begin van de jaren zestig heeft dit cabaret bestaan. Dini Hondorp (vroeger Dina) vormde een zangduo met Jenny Geukes uit Noordijk. Later heeft Bettie Hondorp samen met Ali Rouwhof (van de Hoestee) bij het Gelria cabaret gezongen. Andere leden van de groep waren o.a. Annie en Gerda Kolkman (Krissen) en Herman Bultman. Herman speelde al op zijn veertiende mee met zijn gitaar.

In 1993 ontstond het muzikale gezelschap de Jantjes. Twee oud gedienden uit het Gelria cabaret wisten Jan Tellman te strikken voor de muzikale begeleiding. In 1999 werd deze laatste vervangen door Egbert Schutte uit Borculo. Hij droeg de artiestennaam Jan von Bekhorst am Slinge.

In 1994 werd tijdens het zomerfeest de cabaretvoorstelling “Oet Gelster” opgevoerd. Dit mede om een jaar de buurten wat te ontlasten. In de linker rij van boven naar onder: Wim Kossink, Gea Riethorst en Herman Riethorst. De tweede rij van boven naar onder: Heimen Feteris, Hans Voskamp en Marijke Wesseldijk. Helemaal rechts Jan Ruiterkamp. Herman Riethorst schreef voor dit optreden het lied “Mien Gelsters Dorp”, geïnspireerd op het lied van Wim Sonneveld. Het lied werd een groot succes en voor Herman de start voor schrijven in de streektaal en vele optredens.

Op zeer humoristische wijze wisten Wim Kossink en Daan Uenk jarenlang de gebeurtenissen in en rond Gelselaar voor het voetlicht te brengen. Maar ook buiten de grenzen van het Gaanzegat wisten zij mensen te vermaken en te complimenteren. Op onderstaande foto verschijnen zij als Sint en Kerstman bij een ontbijt, in het kader van het jaar van de vrijwilliger, voor alle vrijwilligers in Borculo

En de traditie wordt voort gezet. Bas en Mientje delen tijdens het zomerfeest hun ervaringen met het talrijke publiek in de feesttent. Op de foto Bas te Velthuis met Irma van de Pangaart. Monique Roessink heeft de rol van Irma over genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *