Ga naar de inhoud

Onderduikers

  • door

De redding van Benjamin Zeehandelaar
door Rob Weeber

Leendert Rooiman

Leendert Rooiman werd op 7 april 1916 in Poortugaal geboren als zoon van Jan Rooiman en Maartje Hoek. Eind jaren twintig vertrekt het gezin samen met Joost, de broer van Jan, naar Diepenheim en Markelo, waar ze een boerderij pachtten. Leendert trouwt in april 1944 met Alberdina (Dina) Bannink, afkomstig van boerderij De Veenhoeve, gelegen in het Gelselaarse deel van het Noordijkerveld. Ze trokken in op de boerderij De Kaap, eigendom van Dina’s familie en eveneens in het Noordijkerveld gelegen.

Tijdens de oorlog sloot Leenders zich aan bij de afdeling Geesteren van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Vanuit die hoedanigheid bracht hij Joodse onderduikers onder op de boerderij van zijn schoonfamilie Bannink en op de boerderij van zijn ouders op het landgoed Westerflier in Diepenheim. Op 17 november 1944 viel de Sicherheitsdienst (S.D.) de boerderij in het Westerflier binnen. De hulp van de familie Rooiman aan Joodse onderduikers was verraden aan de Duitsers en zij werden opgepakt. Vader Jan en zijn beide zonen Leendert en Jaap werden zwaar mishandeld en naar Lochem afgevoerd. Daarna werd Leendert in Vreden opgeroepen voor tewerkstelling. Zijn mishandelingen echter waren dusdanig dat hij hieraan overleed op 9 december 1944. Zo’n twee maanden later zou zijn dochter Lenie Groesgen-Rooiman geboren worden. Zij woont in Geesteren. Leendert zelf werd begraven in Gelselaar.

Het verhaal van Jan Westra

Het verhaal over een onderduiker bij Kunneman, Wel net buiten Gelselaar maar met heel veel verbinding. (Overgenomen van de site van het vrijheidsbos in Geesteren.)

Hekkie, de waakhond bij de Pol. Op deze boerderij bij de familie Huisjes waren onder andere Jan Lok, Wim Veenendaal en Tone Lansink ondergedoken. Als nachtverblijf hadden zij een onderkomen in de houtsingel.

Bij de familie Markerink, Bakkers Derk, zat o.a. de familie van de Boogerd ondergedoken. Verraad was er de oorzaak van dat van de Boogerd werd gefusilleerd in fort Rijnauwen in Bunnink.

Burgemeester A.E.van Arkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *