Schuur bij boerderij ‘De Wolter’
Gelselaar, Goordijk 4
Historie en ligging
Schuur van een voormalige zaadhandel, als onderdeel van het aan de overzijde van de weg gelegen boerderijcomplex DE WOLTER, dat verder bestaat uit een in een traditionele trant gebouwde T-boerderij met een voorhuis in de trant van de interbellumarchitectuur, een schuur en een 18de eeuwse zandstenen waterput vermoedelijk afkomstig van een in de buurt gelegen nu verdwenen boerderij genaamd Konink?.
Het boerderijcomplex is bijzonder fraai gelegen aan een onverharde weg op korte afstand van het Noordijker Kanaal en de Koningsbeek nabij de grens met de gemeente Diepenheim. Het erf wordt omgeven door een beplanting die o.a. bestaat uit eikenbomen.
Schuur met voormalige zaadhandel
In deze aan de noordzijde van de Goordijk gelegen, in meerdere bouwfasen tot stand gekomen, schuur was oorspronkelijk, behalve enig vee, ook de in 1843 gestichte zaadhandel van Kolkman en Lubberding gevestigd. De schuur is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, overwegend gemetseld in kruisverband. Zowel de voor- als achtergevel zijn voorzien van een houten topgevel betimmering. De voorgevel bezit een rechtgesloten dubbele houten deur waarbij iedere deur voorzien is van een drieruits raam. Links hiervan bevindt zich een opgeklampt houten deurtje met een enkelruits raampje. Rechts bevindt zich een gietijzeren stalraampje van het type spinnekop. De overige gevels zijn voorzien diverse soorten gietijzeren stalraampjes waarvan met name de als roosvensters uitgevoerde raampjes in de achtergevel opvallen. Tevens bezitten de gevels meerdere staldeurtjes. Aan de zijde van de linker zijgevel is waarschijnlijk in het tweede kwart van de 20ste eeuw een erker aangebracht die de achterliggende winkelruimte verlicht (Deze erker is bij de herbestemming tot woning verdwenen, red.2020). De schuur bezat onder meer nog een afgescheiden ruimte die oorspronkelijk de zaadhandel bevatte.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria
- Het boerderijcomplex ‘De WOLTER’ vormt een goed voorbeeld van een in een traditionele trant gebouwde Achterhoekse, in de huidige vorm, laat negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse vrij gaaf bewaarde T-boerderij met bijgebouwen en een relatief zeldzame achttiende eeuwse zandstenen waterput. Het complex valt onder meer op door de zorgvuldige detaillering van de diverse gebouwen in het algemeen en het voorhuis in het bijzonder. Het complex vormt een der best bewaarde en meest volledige boerderijcomplexen uit deze periode in het noordelijk deel van de gemeente Berkelland
Stedenbouwkundige criteria
- Het boerderijcomplex maakt deel uit van het historisch gegroeide gebied ten noorden van de kern van Gelselaar en neemt hier een prominente plaats in door de situering aan weerszijden van de hier onverharde Goordijk op korte afstand van het Noordijker Kanaal en de Koningsbeek. Het complex wordt omgeven door een waardevolle beplanting die o.a. bestaat uit eikenbomen. Als zodanig is het complex van belang voor de instandhouding van het oorspronkelijk karakter van dit gebied.
Cultuurhistorische criteria
- Het complex geeft mede door compleetheid van de erfbebouwing een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Dit wordt nog versterkt wordt door de aanwezigheid van de voormalige zaadhandel.
Beschrijving: Gelders Genootschap (drs RJ.A. Crols), beschreven op 12 april 1999
bron: gemeente Berkelland