Ga naar de inhoud

Olthof

  • door

Olthof Melkvee & Zorgboerderij is het bedrijf van Gerrit en Dinie Voortman. Het bedrijf ligt in het prachtige groene buitengebied van Gelselaar, net buiten de dorpskern.
Het bedrijf bestaat uit een melkveetak met zo’n 60 melkkoeien, die dagelijks door de melkrobot worden gemolken. Van het vroege voorjaar tot in de herfst lopen de koeien en het jongvee heerlijk in de weilanden rondom het erf.

Naast de melkkoeien zijn er andere dieren die ook verzorgd moeten worden. Denk hierbij aan de kalveren, kippen en konijnen. Tevens zijn er op de boerderij een groentetuin, fruitbomen, bloementuin, diverse houtsingels en een groot erf met meerdere gebouwen.

De dagbesteding is kleinschalig en verweven met het melkveebedrijf. De sfeer is huislijk en gemoedelijk met warme belangstelling voor iedereen.

Arend Jan Voortman (Gelselaar, 22 september 1930 – Ruurlo, 2 januari 2012) was een Nederlands econoom en politicus. Arend Jan werd geboren op “Olthof” in Gelselaar. Voortman studeerde in 1957 af aan de Landbouwhogeschool Wageningen in de economie. Hij was lang werkzaam bij de toenmalige Rijksplanologische Dienst.

Tussen 1971 en 1981 was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en was hij onder meer woordvoerder voor landbouw en voor wetenschapsbeleid. Als vertegenwoordiger van de linkervleugel en tegenstander van kernenergie week hij soms af van de meerderheid van zijn fractie.

Na zijn politieke carrière was hij van 1981 tot 1983 hoofddocent landbouworiëntatie aan de Landbouwhogeschool Wageningen. In 1983 begon hij een zelfstandig bureau.

In 1975 begon Voortman het onafhankelijke tijdschrift Platteland in perspectief (SPIL) dat zich richt op landbouw, landschap en milieu. Hiervoor kreeg hij in 2010 de persprijs van de Universiteit van Wageningen. Ook was hij columnist voor De Gelderlander.

Dinsdag 13 juli 1948: Olthof getroffen door brand

De verkoopacte

Den 26 februari 1720 heeft sijn hooggraeflijke excellentie Fred. Wilh. Graef tot Limburgh en Bronkhorst, heer tot Borculo etc. etc. etc. opgedraegen sijn hoog geboren erve ende goedt Olthoff, te weeten voor een vierde part aen ds. Joh. Spanker sijn ehelieffste en erven, voor de halffscheijt aen Jan ten Broeckhuijs, huijsvrouw en erven, en het overige vierde part aen Reijnt Olthoff, huijsvrouw en erven, videatur hier van breder, hier vooren bij de acte ten prothocol en aldaer folio 124.

Joh. Spanker was doiminee in Gelselaar en zijn eheliefste was Helena Verbeeck.

De boedelverdeling

Op 6 juli 1720 werden de goederen en landerijen verdeeld onder de vier kopers. Maar liefst 15 verschillende boedelbeschrijvingen met toewijzing waren daar voor nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *