Ga naar de inhoud

Boerderij Stokkink

  • door

 Aangenomen wordt dat de oorsprong van vier geslachten meesters, die tevens koster waren, op boerderij Stokkink ligt.  In de periode 1675-1810 hebben vier meesters Stokkink de jeugd van Gelselaar onderwezen.  Achter de boerderij, met een ‘nienduurboog’ waar het jaartal 1879 op prijkt, staat een imposante kastanjeboom, die is geplant rond 1910. Een filmpje op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=hQ4qVkxGqwM)  toont er fraaie foto’s van uit alle seizoenen.

Het oudste bouwwerk binnen het beschermde dorpsgezicht van Gelselaar staat voor boerderij Stokkink, Bollertweg 11/13. Een nog gave Bentheimer waterput met het jaartal 1575 erop, het oudste jaartal dat tot op heden op zo’n put is gevonden. De grote droogte in de zomer van 2022 bracht hier cultuurhistorische geheimen boven water. Een idyllische documentaire op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=N2VaU1ihxKU) heeft dit erfgoedjuweel op Achterhoeks boerenland opnieuw in de schijnwerper gezet.

Het jaartal 1575

Nog meer bekendheid kreeg boerderij Stokkink als zwaluwenboerderij. Al meer dan tien jaar informeert bewoner Arend Heideman met een blog (http://zwaluwenboerderij.blogspot.com/) op internet over de boerenzwaluwen die op Stokkink nestelen aan eeuwenoude balken in het achterhuis, boven de ‘delle’ die nog deels van leem is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *